Denne side forklarer farveteori og forskellige måder at kombinerer farver på.
Farver er essentielt bare lys. I 1600-tallet udførte Isaac Newton et eksperiment, hvor han påviste at farver kommer fra lys, der brydes i en prisme. Gennem hans eksperimenter opdagede han at blå, gul og rød er de primære farver, da disse ikke kan blandes af andre farver.
Senere, i 1900-tallet udvidede Johannes Itten farveteorien med farvecirklen vi kender i dag. Han delte farverne op i primær, sekundær og tertiære farver.
Han skabte også begrebet komplementærfarver, 2 farver der står overfor hinanden i farvecirklen.
Farver har en betydning for alle mennesker, og det kan variere fra person til person,baseret på deres opvækst, kultur, og oplevelser – og så har vi også naturligt forskellige præferencer.
Her er et eksempel på farvesymbolik i forbindelse med web design:
Med det sagt, så er det vigtigt at pointere at ethvert farvesystem er baseret på teoretiske opfattelser, og kan derfor variere mellem forskellige kulturs opfattelse af farver.
Der er også forskel på mænd og kvinder. Generelt set, så drages mænd og kvinder ofte mod hver deres farver.
Som multimediedesigner er det vigtigt at kende til de forskellige farvsystemer. Det er vigtigt, hvis man skal veksle mellem digital grafik og tryksager. Her er 3, som man bær kende til.
RGB står for Red Green Blue. Dette er et additiv farvesystem, og det betyder at man tilføjer lys. Denne bruger man til digital grafik – f.eks. computere og tv-skærme.
CMYK står for Cyan Magenta Yellow Key(Black). Dette er et subtraktivt farvesystem, hvilket betyder at man trækker lys ud. Denne bruges til tryksager – f.eks. t-shirts, plakater, banners.
HSB står for Hue Saturation Brightness (på dansk Kulør, mætning og lyshed). Hue/Kulør er en variation af en farve, hvor saturation/mætning bestemmer hvor meget gråtone der blandes i. Til sidst med brightness/lyshed, blander man sort eller hvid i.På denne måde opnår man den ønskede farve.
Skal man designe et website, så er det vigtigt at man ved lidt om farvesammensætninger, og gerne noget om brugerne. 2 Undersøgelser hvor den ene måler den æstetiske reaktion, og den anden kigger kigger på forbrugernes præferencer, viser at de fleste foretrækker farver, som er tæt på hinanden – de foretrækker dog også farve med høj kontrast.
Til at sammensætte farver har vi 2 metoder dertil: analog og triader
Denne består af en enkelt farve. Denne justeres i forhold til brightness og saturation. Den går mellem sort og hvid, og nuancerne derimellem.
Her har vi farve som ligger direkte overfor hinanden.
Farver overfor hinanden som har et bredere spektrum.
Her har vi 3 farver, som har samme afstand (120 grader) fra hinanden i farvecirklen.
Denne kaldes også dobbeltkomplementær. Her har vi 4 farver, som er komplementære i par.
Når det kommer til webdesign, kan man ofte se at der er tænkt meget over farvevalg, og hvordan disse farver bruges.
Vi har 3 farver som altid er lagt fast i webdesign:
Dette betyder ikke, at ma ikke må have flere farver, men disse 3 vil som regel altid være gennemgående når man kigger på en side.
Hvis man f.eks. skal designe noget til kvinder, som L’Oreal har gjort her.
Her promoverer de deres silver-shampoo, Elvital Color-Vive Purple. Til det formål bruger de på denne side: sort, hvid, lilla, og gul.
At en silver shampoo i sig selv er lilla, og farven lilla er brugt på siden er selvfølgelig heller ikke tilfældigt, men det viser bare yderligere at man har gennemtænkt farverne på siden.
Bonus: En silver shampoo er lilla fordi den har til formål at trække gule toner ud af håret. Derfor er den rig med lilla pigment. Så her kan vi igen anvende vores farve teori. Her kan man spekulere på metaforen i at hånden på billedet er gul, og vinker farvel til de gule toner.